In dit bericht ga ik op zoek naar informatie omtrent Ceropegia woodii of het chinees lantaarn plantje. De reden van deze Nederlandse naam zijn de prachtige bloemetjes die de plant versieren tijdens de bloei.
![]() |
Ceropegia woodii |
officiële naam: Ceropegia woodii
Nederlandse naam: Chinees lantaarn plantje
Origine: De plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, Swaziland en Zimbabwe. De plant werd ontdekt door John Medley Wood in 1881.
Standplaats:
licht:
Dit hang plantje gevuld met hartjes houdt van veel licht maar geen direct zonlicht. De plant groeit het best dicht tegen een raam in het noorden, een meter van een raam in het westen of dicht tegen een raam in het oosten. Pas wel op met temperatuur schommelingen dicht tegen een raam (vooral in de winter)
temperatuur:
De plant houdt van warme temperaturen.
Enerzijds wordt er melding gemaakt om de plant te houden tussen de 20 a 30°C. Onder de 15°C kan de plant problemen ondervinden.
Anderzijds wordt er aanbevolen om de plant in de winter op 12°C te houden om de bloei te verbeteren in de late zomer of het vroege voorjaar. De temperatuur lager dan 15°C in de winter, zou een rustperiode op gang brengen waardoor de plant meer energie kan opdoen om te bloeien.
Luchtvochtigheid:
Een luchtvochtigheid tussen de 40 a 60% zou voldoende zijn voor het Chinees lantaarn plantje. Dus een normale huiskamer lucht is voor het plantje prima. Ikzelf hou de plant momenteel in een kweek kamertje waar de luchtvochtigheid soms wat hoger ligt. Ik weet nog niet of de plant daar voordeel uit haalt. Maar binnenkort weet ik hoe de plant het in een living doet omdat ik daar hopelijk vlug een plant zal plaatsen.
potgrond:
Ceropegia Woodii neigt naar de vetplanten toe en houdt dus wel van een goed drainerende grond. De plant kan een hoeveelheid water opslaan in de blaadjes dus ik laat de grond redelijk droog worden voor ik opnieuw water geef. Mijn watermeter geeft aan net boven de 2 als ik opnieuw water geef.
Door het feit dat de plant kleine, redelijk zwakke worteltjes heeft, is het beter om de plant niet te groot te plaatsen. Zo krijgt de plant genoeg tijd om de wortels goed te verspreiden in de grond.
Verpot de plant zeker niet te groot. Als de nieuwe pot enkele centimeters groter is dan de vorige pot, heeft de plant de kans om de worteltjes op tijd door de grond te laten groeien. De plant zou te lang vochtig kunnen staan als het volume van de potgrond veel groter is dan het wortelstelsel.
water geven:
wanneer:
Ik geef water als de vochtmeter op 2 staat in de lente en de zomer. In de winter geef ik water als de grond volledig droog is (dus 1 op de vochtmeter) want de plant heeft wel een rustperiode in de winter (zeker als de temperatuur redelijk laag zakt)
hoe:
Door het feit dat ik al redelijk wat planten staan heb, begin ik veel planten van boven water te geven. Zolang ik geen rouwvliegjes krijg, blijf ik het zo doen want dompelen neemt wel wat tijd in beslag. Ik zorg wel dat de potgrond volledig vochtig staat als ik water geef. Want droge stukken grond kunnen leiden tot verdroogde wortels die later kunnen rotten.
voortplanting:
Er zijn 3 eenvoudige manieren om de Ceropegia woodii te vermeerderen
De eerste methode is door zaad. Daarvoor moeten de bloemetjes bestoven worden. Dan moeten de zaadjes verzameld worden. Als laatste moeten de zaadjes gezaaid worden. Persoonlijk heb ik daar nog geen ervaring mee.
De tweede methode is door het planten van de knolletjes die de plant vormt tussen z’n bladeren. Het kan dus gebeuren dat je plots een slinger ziet met een knolletje aan. Als je dit knolletje uitplant, dan groeit er een nieuwe slinger uit (de oude slinger groeit opnieuw uit op de knoop voor het afgesneden knolletje).
De derde methode en zeker de gemakkelijkste methode is stekken nemen. Snij een slinger af net boven een bladpaar. Bedek de knop waar de blaadjes aan hangen heel lichtjes met grond. Met de grond methode kan je makkelijk een stekje maken van enkele centimeters lang. Zolang er een bladknop kan bedekt worden met grond, is er kans op een nieuw plantje. Je kunt ook, na het verwijderen van de 2 blaadjes, de knoop plaatsen in een glas of pot water. De grootte van de slinger is bij de water methode enkel belangrijk om de slinger uit het glas te hangen.
Wanneer:
Ik heb de eerste maal uitgetest in het voorjaar. Het is mogelijk dat er op andere periodes (uitgezonderd herfst en winter) ook gestekt kan worden. Maar dat heb ik nog niet uitgetest.
welke potgrond:
Ik gebruik meestal mijn basis mix van potgrond 1 op 1 met rivierzand voor de drainage, net zoals ik doe met mijn vetplanten. Ik maak zeker geen gebruik van zaai of stekgrond.
potentiële bloei:
wat:
Als je de bloei éénmaal ziet van ceropegia woodii dan begrijp je waar de naam ‘het chinese lantaarn plantje’ vandaan komt. De bloemetjes zijn net Chinese lantaarntjes.
wanneer:
Normaal einde zomer, begin herfst. De plant dient zich wel goed te voelen om te bloeien.
wat er mee aanvangen:
Als je eens enkele plantjes uit zaad tevoorschijn wil toveren, dan is het bestuiven van de bloempjes een leuke zaak. Ik heb het nog niet geprobeerd maar zal dat zeker doen als ik bloemetjes te zien krijg dit jaar.
bemesten:
Bemesten kan vanaf de lente tot halverwege de zomer. Normaal is één maal per maand voldoende. Zelf werk ik enkel met wormencompost. Ik zal wel beginnen experimenteren met vloeibare bemesting voor cactus en vetplantjes.
Er wordt aangeraden om vloeibare mest enkel op halve kracht te gebruiken, dus dubbel aanlengen als aangegeven op de fles. Deze informatie komt rechtstreeks van verschillende internetbronnen.
welke bemesting: Zoals reeds vermeld, werk ik momenteel enkel met wormencompost. Maar in de nabije toekomst begin ik ook te werken met vloeibare mest voor cactus en vetplantje.
knippen of snoeien:
wanneer: In het voorjaar als je wilt stekken nemen. Als de plant te lang wordt.
Hoe: snijmateriaal ontsmetten met alcohol of ander desinfectie materiaal. Gewoon knippen op de hoogte die je zelf wilt (tussen 2 bladparen in)
waarom: Om stekken te nemen. Omdat de plant te lang wordt.
problemen:
probleem en oplossing:
De plant staat te donker
Als het chinees lantaarn plantje te donker staat, heb je kans op enkele problemen die zich na enige tijd zullen voordoen
De blaadjes van de Ceropegia woodii kunnen redelijk klein worden of klein blijven als de plant niet genoeg licht krijgt
Het is ook mogelijk dat de blaadjes zwak blijven en beginnen op te krullen. Doordat er te weinig licht is voor de plant, zijn de blaadjes heel dun. Daardoor kunnen de blaadjes gaan krullen. Het is wel mogelijk dat de jonge groei van de blaadjes, de blaadjes eerst wat krullen. Maar onder normale omstandigheden, zal deze krul uitgroeien en worden de blaadjes weer vlak.
De plantgroei vertraagt door te weinig licht. De plant heeft nood aan licht voor de fotosynthese.
Zet de plant op een lichtere plaats maar niet in de volle namiddag zon. Zorg er wel voor dat de plant over een bepaalde periode meer zon krijgt. Want teveel zon ineens, is even slecht als te weinig zon.
De plant krijgt teveel zonlicht
De blaadjes van de plant kunnen verbranden bij teveel zonlicht. Vooral als de plant in de namiddag zon staat, kan dit voor problemen zorgen. Het is ook mogelijk dat de plant te vlug in de zon werd gezet. De plant heeft tijd nodig om zich aan te passen.
Als er verbrande blaadjes zijn, de plant weer uit de zon zetten. Vermijd de middag zon. Indien er niet genoeg gewenning was van de plant. De plant geleidelijk meer zonlicht geven, bijvoorbeeld 1 uur meer zonlicht per week.
De plant heeft beestjes
Als de plant last krijgt van wolluis, spint of bladluizen, is de kans groot dat je misvormde, gekrulde blaadjes krijgt. Bovendien zijn de insecten zichtbaar door grootte of in geval van spint, door de heel kleine witte streepjes op het blad en een soort net tussen de bladeren of op de bladeren.
Behandel de plant met de juiste producten om de insecten te doden.
De plant staat te nat
Bladeren en stengel beginnen te rotten als de plant te lang, te nat staat. Het Chinees Lantaarn plantje is een vetplant en kan dus een bepaalde tijd zonder water.
Persoonlijk geef ik enkel water als de vochtmeter op 1 staat of de grond volledig is uitgedroogd van boven tot onder.
De bladeren worden geel en zacht en vallen dan af. Dit is al een gevorderd teken van teveel vocht.
Indien dit gebeurt, is het best om stekken te nemen van de plant, die nog goed zijn. De plant verwijderen uit de pot en verplanten in droge, goed drainerende grond. De kans bestaat dat je de moederplant verliest, als de wortels volledig rot zijn. Daarom wordt stekken aanbevolen.
Er zitten zwarte vlekken op blad en stengel. Dit gebeurt meestal als de plant besmet is met een schimmelsoort. Het komt veelvuldig voor bij te vochtige grond.
Er zijn misschien wel mogelijkheden om de plant te redden maar persoonlijk zou ik stekken nemen die er nog goed uit zien en deze opnieuw uitkweken als dit nog mogelijk is. Desnoods de plant verbranden (niet bij de compost gooien) en een nieuwe zoeken.
Hou er ook rekening mee dat de plant in de winter een rustperiode in last. Dan is er ook minder water nodig. Daarom werk ik graag met een vochtmeter.
Ik wil er wel bij zeggen dat ceropegia woodii niet vlug last krijgt van teveel vocht, tenzij je echt de grond heel vochtig houdt tussen water beurten in.
De plant staat te droog
Als de plant te droog staat, is er ook kans dat de blaadjes afvallen. Eerst zullen ze opdrogen.
Laat de plantgrond uitdrogen zodat de grond volledig droog is en geef opnieuw water. Planten zoals echeveria kunnen lange tijd zonder water. Het chinees lantaarnplantje heeft water nodig zodra de grond droog is. Persoonlijk geef ik water als de vochtmeter op 1,5 staat. Zo ben ik zeker dat ik niet te laat water geef.
voorzorgsmaatregelen:
Controleer de plant regelmatig op problemen en veranderingen in de plant. Zo kan je veel problemen aanpakken zodra ze zich voor doen.
Gebruik een vochtmeter of de stok methode om te weten hoe vochtig de grond is onder de plantbodem.
Noteer informatie over de plant op datum, zo weet je het volgende jaar wat er het jaar ervoor gebeurd is.
De plant is niet giftig dus er is geen gevaar voor dieren. Zorg wel dat je dier niet in de plant vast hangt want dan heb je mogelijk een nieuwe pot nodig (ja, ik heb ook katten)
Met dank voor de foto’s aan
Foto door İsra Nilgün Yılmaz via Pexels
Foto door Bruno Abdiel via Pexels