Pagina's

vrijdag 1 april 2022

Ik maak mijn eigen potgrond voor groenten, buitenplanten, huisplanten en vetplanten, licht voedend, licht zuur met goeie drainage.

Potgrond uit de winkel is prima om mee te werken. Maar persoonlijk maak ik mijn potgrond liever zelf en daar zijn enkele voordelen aan verbonden. In mijn geval zijn er ook nadelen aan verbonden. Ik heb wel leren leven met die nadelen. Maar ik stop niet met zoeken naar betere oplossingen.

Foto door Tima Miroshnichenko via Pexels

Niet alle planten zijn gelijk en niet alle plaatsen zijn gelijk. Een ietwat specifiekere potgrond kan voor planten een verschil maken tussen leven en dood. In dit bericht schrijf ik over de potgrond van de meeste van mijn vetplanten die het hele jaar door buiten staan. Alhoewel ik er voor zorg dat de planten in pot nooit teveel regen op de kop krijgen, vind ik het nog steeds beter om er voor te zorgen dat ik redelijk veel controle heb over de vochtigheid in de grond. Meestal verplaats ik de potten naar een overdekte plaats als er veel regen voorspeld wordt. Het gebruik van minerale grondstoffen als kiezel en steen zorgt er natuurlijk voor dat potten veel gaan wegen.

Hier in België is regen de normaalste zaak van de wereld.  Soms krijg je de indruk dat de regen nooit zal stoppen. Voor bepaalde planten is dit geen probleem maar andere planten kunnen eraan sterven. Wortelrot is één van de meest voorkomende redenen bij plantsterfte. Vooral vetplanten zijn hier heel gevoelig aan. Daarom is drainage buitenshuis in  potten heel belangrijk.

Mijn potgrond bestaat normaal gezien uit 4 delen. 
  • 1/4de compost (zie onderstaande foto)
  • 1/4de turf
  • 1/4de commerciële potgrond
  • 1/4de zand (dit was ik altijd een 3 tal maal voor ik het in gebruik neem, scherp zand van 1 tot 4 mm, rivierzand, ik zeef alles kleiner dan een millimeter uit.)

Deze grond draineert maar houdt veel water vast. Daarom meng ik deze potgrond 1 op 3 met grind van 4 tot 7 mm of scherp zand voor mijn buiten planten in lage potten. Hogere potten ga ik tot 4 delen grind (of 2 deel grind, 2 deel scherp zand, 4 deel scherp zand) op 1 deel van mijn potgrond. Het grind wordt steeds gewassen in regenwater voor ik het in gebruik neem. 

Bij lagere potten is de mogelijkheid om uit te drogen een stuk beter en makkelijker doordat de wortels beter door de grond groeien en omdat de laag grond veel dunner is. Bij hogere potten gebruik ik meer kiezel en zelfs piepschuim onderaan in de pot zodat er meer luchtgaten zijn in de potgrond, de laag potgrond veel dunner is en de grond veel vlugger kan uitdrogen. (Ik hou wel rekening met het gebruik van vulmiddel zoals kiezel of piepschuim als ik water geef van onderen. Bij de dompel methode dien ik zeker genoeg water te gebruiken zodat de waterlijn hoog genoeg staat om de effectieve wortelzone te bereiken. Want piepschuim en kiezel absorberen beiden geen water.

Ik test nog steeds uit en zoek de goedkoopste maar betere combinatie voor de planten. Het heeft geen nut om te besparen op grond als de plant eronder door gaat. 

Om een voorbeeld te geven: Mijn sempervivum zijn net verplant, sommige in hoge potten, andere in lage potten. Eén hogere pot heb ik gevuld met een 1 op 1 mengsel (normaal is 2 op 1) en de grond blijft nu al 3 dagen vochtig. Ik weet niet of sempervivum daar goed tegen kan. Dus ik wacht nog af tot ik een conclusie trek maar ik vrees dat de pot toch beter ietwat vlugger uit droogt. In de zomer is teveel grind soms een probleem omdat je veel meer water moet geven. Maar ik heb persoonlijk de tijd dus dat is geen probleem. In de winter daarentegen kan de potgrond veel langer vochtig blijven door de weersomstandigheden en vooral daarmee hou ik rekening.

Alhoewel sempervivum in een diepe pot na enige tijd de volledige grond zal doorbreken met wortels, is dit voor de plant eigenlijk niet nodig. In het wild groeien ze op zeer onherbergzame plaatsen waar er soms maar een laag van 5 cm gecomposteerd materiaal aanwezig is. Dus echt diep hoeven ze niet te wortelen om gezond te zijn. Maar zoals ik al zei, dit is iets voor de nabije toekomst. 

Als ik aanpassingen maak aan mijn grond, zal ik zeker nog updates doorgeven dus vergeet niet van tijd tot tijd terug te komen.

05/04/22:

Zoals ik al vreesde, droogden mijn hoge potten met sempervivum niet vlug genoeg uit. Het mengsel van 50% van mijn zelfgemaakte potgrond met 50% kiezel werkt dus niet. Na 4 dagen (onder afdak) kan ik water uit de grond persen. Bij zoveel water is wortelrot een zekerheid. Ik heb dus de sempervivum plantjes verplant in 1/4 de van mijn potgrond, 1/4de grind en 1/2 de scherp zand. Regenwater loopt er nu dwars doorheen. In de zomer zal ik meer water moeten geven, maar in de winter staan ze veilig.

10/06/22:

Ik heb mijn potgrond weer aangepast omdat het zand toe slaat en de grond verstikt. Ik zeef nu al mijn zand en verwijder korrels kleiner dan 1 mm.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

koriander zaaien, koriander kweken, het kweken van Coriandrum sativum, verzorging en volledige informatie

Ik ben persoonlijk niet zo gek op koriander maar ik hou van vissen. En bepaalde vissen zijn op bepaalde momenten verzot op de smaak van kori...