Pagina's

donderdag 21 september 2023

Waarom zijn er enkel nog kleine wormen in mijn wormenbak na x aantal maanden? Ik kocht een mix van 3 verschillende soorten wormen (vraag van een abonnee)

eisenia fetida in banaan
wormen in bananepel

Waarom zijn er enkel nog kleine wormen in mijn wormenbak na x aantal maanden

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je alleen maar kleine wormen hebt. Het is nogal moeilijk om te "raden" wat het echte probleem is, maar hieronder zet ik bepaalde problemen en oplossingen die een groot verschil kunnen maken.

concurrentie onder de wormen

Het is mogelijk dat een van de drie soorten de andere wormen uitconcureert en dat er nog maar één familie wormen overblijft.

te weinig voeding

Het is ook mogelijk dat de wormen ondervoed zijn, waardoor ze meer groenmateriaal nodig hebben om groter te worden. Wormen voeren is echt een klusje met veel experimenteren en geduld.

Zelf regulerende werking van wormen

Een derde reden waarom je allemaal kleine wormen kunt hebben, is omdat de wormbak het maximale aantal wormen heeft bereikt. Dit betekent dat je voor grote wormen veel minder wormen in de bak nodig hebt.

Persoonlijk scheid ik mijn wormen als ik ze groot wil laten worden. Ik doe slechts ongeveer 300 tot 400 volwassen wormen in een bak en ik vervang de bodembedekking elke 4 tot 5 weken om te voorkomen dat de populatie wormen groter wordt. Want hoe meer wormen je hebt, hoe kleiner de kans op grotere wormen.

vochtigheid is belangrijk

Een bijkomend punt dat ik wel wil noemen is het vochtgehalte in de bak. Hoe droger het strooisel, hoe minder de wormen zich zullen voeden. Ze zullen dus klein blijven. Het vochtgehalte is erg belangrijk in een wormenbak en de neiging om het strooisel droger te houden zal resulteren in minder populatiegroei en kleinere wormen.

kweek één soort per bak

Als je de eerste reden hebt, namelijk concurrentie, zou ik je aanraden om te beginnen met kweken met dendrobena's (afhankelijk van waar je woont). Dat is een behoorlijk grote soort die vooral gebruikt wordt voor de visserij.

Als je in een warmer klimaat leeft, kan je voor Afrikaanse pieren gaan (hoewel er niet veel vlees aan de worm zit, is hij nogal lang) en ze maximaal te voederen zonder dat dit de wormenbak in de problemen brengt. Van Afrikaanse pieren is bekend dat ze lange tijd alleen van strooisel of bedding kunnen leven, maar ze blijven klein als je er niet genoeg stikstof aan toevoegt. En Afrikaanse pieren kunnen veel eten. Je moet echt experimenteren en de maximale hoeveelheid voedsel vinden die je ze dagelijks, wekelijks of maandelijks kunt geven en een combinatie van bladgroenten en wormchow gebruiken (bijvoorbeeld kippenvoer met toegevoegd calcium vermalen om bij te voederen op de bedding of het strooisel).

ter afsluiting

Stel gerust nog de vragen die je hebt. Dit kan probleemloos als commentaar. Ik lees alle berichten op mijn blogposts.

Bedankt voor het lezen tot het einde van het bericht en ik hoop dat je mijn volgende berichten ook leest.


vrijdag 15 september 2023

waarom stinkt mijn wormenbak? Geur overlast door wormen kweek?

stinkende wormen bak
Waarom stinkt mijn wormenbak


Soms kom je bij je wormenbak en ruik je dat er iets niet klopt.
De geur is soms licht aanwezig maar soms ook niet te harden.
Laten we duidelijk maken waarom een wormenbak echt kan stinken.

Beginnende vermicomposters of compostworm kwekers hebben twee hoofdproblemen:

  • te veel vocht in de bak
  • te veel voedsel in de bak

Beide vergissingen zullen ervoor zorgen dat je je wormenbak liever buiten zet.

Laat ons beginnen met teveel vocht

    inleiding

Een wormenbak heeft vocht nodig, misschien veel vocht, maar je zult geen vissen in de bak laten groeien (hoop ik), dus maak hem niet te nat. Door het strooisel te nat te maken en te nat te houden, ontstaan er anaerobe plekken in het strooisel.

    Waarom gebeurt dit?

Een wormenbak moet vochtig maar ook zuurstofrijk zijn. Bacteriën in de bak gebruiken zuurstof om te werken en het materiaal in de bak af te breken. De wormen eten die aerobe bacteriën. Als er te veel water in de bak komt, krijgt de bedding geen zuurstof meer en zullen de anaerobe bacteriën (bacteriën die geen zuurstof nodig hebben) het overnemen. Het zijn die anaerobe bacteriën die ervoor zorgen dat je bak gaat stinken. Bovendien is dit gevaarlijk is voor je wormen.

    knijp proef

Test uw grond voordat je je wormen in de wormenbak stopt. Pak een handvol aarde en knijp deze redelijk hard. Als er meer dan een paar druppels water uit je hand vallen, voeg dan wat droog strooisel toe (dit kan karton zijn, kokosnoot, veenmos of welk ander bruin materiaal je ook gebruikt). Test het meerdere keren en meng de bedding goed elke keer dat je strooisel of water toevoegt.

Ook als je de bedding vochtig hebt gemaakt, wacht dan even voordat je de knijptest doet. Sommige producten, zoals kokospeat, nemen het vocht vrij gemakkelijk op. Maar als je veenmos gebruikt en het is nogal droog, kan het enige tijd duren voor het vocht wordt geabsorbeerd.

    Wat als ?

Als het strooisel anaëroob is geworden en de wormen op de vlucht zijn, is het beter om de wormen te verwijderen uit de bedding en opnieuw te starten met nieuwe bedding.

    Hoe zit het met het oude strooisel of bedding?

Gooi de oude bedding niet weg, maar voeg gewoon nieuw strooisel toe. Het zal enige tijd duren, maar de geur zal verdwijnen en het strooisel zal weer bruikbaar zijn voor wormen. Overdrijf de volgende keer alleen het watergedeelte niet.

Dus onthoud: doe de knijptest (dood geen wormen tijdens het knijpen)

De tweede reden: te veel voedsel voor de wormen

    Inleiding

De meeste beginnende en sommige gevorderde wormenkwekers schatten te hoog in wat hun wormen dagelijks kunnen eten. De realiteit is dat wormen dagelijks bijna de helft van hun gewicht kunnen eten ALS DE wormenbak OPTIMAAL WERKT.

    Wormen eten niet zoveel als je misschien denkt

Als je net met een nieuwe bak bent begonnen, denk dan niet dat je wormen de helft van hun gewicht zullen opeten. Ze eten misschien niet eens 25% van hun gewicht totdat de bak ouder is en de wormen meer gevestigd zijn. Met ervaring leer je hoe en hoeveel je de wormen dagelijks, wekelijks of maandelijks moet voeren (ik zou aanraden om wekelijks te voederen, maximaal, maar sommigen wachten langer voordat ze de wormen weer voeren)

    Hoeveel moet je je wormen voeren?

Ik heb nog een blogpost gemaakt, hier of als je meer van video's houdt, een video, hier over hoeveel je de wormen moet voeren (de video is wel in het Engels).

    Stikstof

Overvoeren leidt tot een ophoping van stikstof, wat kan leiden tot ammoniakgeur in de bak. Dit kan op korte termijn leiden tot heel wat sterfgevallen onder de wormen.

    anaerobe problemen (zuurstof problemen)

Overvoeding kan het strooisel te nat maken en dit zal leiden tot het bovenstaande probleem, anaeroob strooisel.

    oplossing

We komen weer tot dezelfde oplossing. Verwijder de wormen uit de wormenbak en plaats ze in een nieuwe bedding. 

    Hoe zit het met het oude strooisel?

U kunt uw slechte bedding vermengen met meer droog strooisel en dit laten zitten. Als je het af en toe opschudt, zal de geur weer verdwijnen en is de bodembedekking weer bruikbaar voor de wormen.

Ik heb gezegd wat ik weet en wat ik heb geleerd.

Ik denk dat dit ongeveer het enige is waar ik het in deze blogpost over moet hebben. Ik hoop dat ik het onderwerp duidelijk genoeg heb behandeld. Als je vragen hebt, stel ze dan gerust in het commentaar gedeelte. Ik beantwoord ze graag. Als u meer over dit onderwerp weet en denkt dat het niet volledig aan bod komt, neem dan contact met mij op. Omdat ik graag meer wil leren, zolang het maar over compostwormen en hun problemen gaat.

Bedankt voor het lezen tot het einde, ik hoop je te zien in een volgende blogpost.

woensdag 6 september 2023

Zijn mijten gevaarlijk voor mijn compostwormen, mijten in de wormenbak

danger, danger, mites in the wormbin
foto wormencompost bak

Veel nieuwere en sommige meer ervaren wormenkwekers vragen zich af hoe gevaarlijk mijten kunnen zijn voor compost wormen. Persoonlijk heb ik nooit problemen gehad met mijten die de wormen aanvallen. Maar ik wilde dit toch eens wat dieper onderzoeken en meer informatie over het onderwerp vinden. Wat ik momentell gevonden heb, is ongeveer hetzelfde als wat ik dacht. Helaas heb ik niet al te veel informatie gevonden over bepaalde soorten, maar dat kan in de toekomst veranderen.

omgeving voor mijten

Ten eerste zal je meer mijten krijgen in de wormenbak, als je de wormen teveel voedert en de bedding heel vochtig houdt.
Uit eigen ervaring heb ik geleerd dat mijten houden van een bedding met een lagere zuurte graad (dus de bedding is zuurder), veel vocht en een overschot aan keukenafval.

welk voedsel eten ze meestal?

De meeste mijten die in een wormenbak voor komen zijn geen roofmijten. Ze zullen zich vooral voeden met rottend en composterend materiaal. Ze eten inderdaad ook dode compost wormen. Maar ze zullen geen levende wormen aanvallen.

probleem voor de wormen?

Mijten zullen in het slechtste geval met de compostwormen gaan concurreren voor het voedsel. 
De mijten zullen in grote getallen heel veel voedsel verorberen dat voor de wormen voorzien was. De wormen krijgen in dat geval niet genoeg voedingsstoffen binnen en de kweek zal drastisch vertragen.
Eens er teveel mijten aanwezig zijn, kom je in een vicieuze cirkel terecht waarbij je meer voedsel geeft en de wormen steeds minder voedsel krijgen. Het is dus zaak om de mijten zo vlug mogelijk uit de wormenbak te verwijderen.

Bovendien geven een groot aantal mijten in je wormenbak ook aan dat de bedding niet meer perfect is voor de wormen. Omdat mijten van zuurdere bodembedekking houden, kan je concluderen dat de besmette bedding dus te zuur en hoogstwaarschijnlijk ook te vochtig is.

Mijten tonen ook aan dat er een probleem is met overvoeding. Dit kan leiden tot te veel vocht (aangezien groenten bestaan uit een grote hoeveelheid vocht), wat kan leiden tot anaerobe omstandigheden waardoor uw wormen ziek worden of zelfs sterven.

geen reden tot bezorgdheid, of... misschien toch???

Op de ene site en via youtube lees ik dat er een roofmijt bestaat die de wormen zou kunnen aanvallen. Maar volgens die bronnen is de kans op die mijt echt minimaal.

De rode mijten zijn helderrood van kleur, kleiner dan witte of bruine mijten en hebben 8 poten. Als ik het goed begrijp, kunnen ze zich vasthechten aan wormen of cocons en de vloeistoffen van een of beide uit zuigen.

Op andere sites las ik dat bloedluizen vrij algemeen voorkomen in een wormenbak en dat ze parasitair worden geacht voor wormen en hun cocons. De informatie is dus vaak verspreid en niet nauwkeurig.

Wel heb ik gelezen dat de bloedluizen pas helderrood zijn als ze volwassen zijn, dus het is lastig te zien wanneer het probleem begint. De jonge mijt is in de beginfase vaak wit of grijs.

Ik heb nog geen wetenschappelijke artikelen gevonden over parasitaire mijt of roofmijt op wormen, noch heb ik een wetenschappelijke verklaring gevonden voor roofmijten op wormen, maar als u er iets meer over weet, geef me dan gerust een seintje want ik ben nog steeds op zoek naar enkele antwoorden.

Als een mijt als een parasitair wezen wordt beschouwd, lijkt het mij dat ze slecht zijn voor de wormen. Als het roofmijten zijn, vormen ze zeer zeker een bedreiging voor de wormen.

Begrijp wel dat parasitair niet gelijk is aan roofzuchtig (hoewel ze ook van wormcocons lijken te houden, dus in mijn gedachten kunnen ze als roofzuchtig worden beschouwd). Ik weet dus niet echt of de sites die ik lees over twee verschillende soorten gaan of slechts over één soort.

Ik denk niet dat ik ooit problemen heb gehad met mijten in mijn bakken (behalve dat het super vervelend was). Maar ik zal dieper op dit probleem ingaan en proberen de wetenschappelijk resultaten te vinden.

Blijkbaar heeft de bloedluis de neiging naar boven te komen en zich snel te vermenigvuldigen als de bak te nat en zuur is, net als de andere mijten. Het verlagen van de zuurgraad en het vochtgehalte zou het probleem dus moeten oplossen. Er zijn uiteraard ook nog verschillende manieren om de mijten uit de bedding te lokken.

Ik noem geen sites als ik niet zeker ben van de geldigheid van hun inhoud. Maar er is één site die ik zal noemen (ik zal zelfs de link plaatsen naar de blogpost die ik heb gelezen) omdat ik de eigenaar vertrouw. Hij zit al jaren in de wormengemeenschap. Zijn naam is Bentley Christie van redwormcomposting. Zijn blog is wel in het Engels.

https://www.redwormcomposting.com/worm-composting/a-mite-is-a-mite-is-a-mite-not-quite/

witte mijten, bruine mijten?

Witte mijten en/of bruine mijten, hoewel soms vervelend voor de wormenkweker, zijn niet schadelijk voor de wormen. Ze helpen alleen bij het eten van rottend materiaal en kunnen best als een probleem worden beschouwd als de bak te vol zit met witte en/of bruine mijten.

Reproductie van wormen

Het maakt niet uit welke mijten de bak gaan overnemen, naast de hongersnood kan er nog een tweede probleem zijn.

Omdat de mijten de wormen op het bodembedekking irriteren, bestaat de kans dat de voortplanting van de wormen afneemt doordat wormen niet meer naar boven kruipen. Bij een te groot aantal mijten, kruipen ze op de bedding met grote getallen over de wormen heen. Daardoor verbergen de wormen zich.
De voortplanting van wormen gebeurt vooral op de bedding en niet erin, waardoor bij een teveel aan mijten, de wormen minder cocons zullen aanmaken.

Mijten uit de bak verwijderen

Het gebruik van meloen stukken op het bodembedekking is een goede manier om een groot aantal mijten te verwijderen.

Leg de stukjes meloen 's avonds gewoon op het oppervlak. De volgende ochtend zal een groot aantal van de mijten zich op de onderzijde van de meloen bevinden. De stukjes meloen kan je uit de bak halen en afspoelen.
Gebruik gewoon warm water om de stukjes meloen schoon te maken en leg ze terug op de bedding.

Als je deze stap gedurende enkele dagen herhaalt, zal je reeds een groot aantal van de mijten verwijderd hebben uit de wormenbak.

In de nabije toekomst zal ik nog wel eens een blogpost maken over het verwijderen van mijten uit de wormenbak.

ter afsluiting

Ik heb op dit moment alles neergeschreven wat ik momenteel te vertellen heb over mijten in de wormen compostbak. Vind je dat er te weinig informatie staat, stel me dan gerust een vraag in de comment sectie. Ik beantwoord met plezier je vragen. Heb jezelf nog informatie, breng me dan zeker op de hoogte want dit is een interessant onderwerp waar ik nog meer informatie over wil verkrijgen.

Bedankt voor het lezen tot het einde. Hopelijk tot in het volgende bericht.

vrijdag 1 september 2023

Hoeveel wormen heb je nodig om te composteren?

hoeveel compostwormen
hoeveel wormen?

Hoeveel wormen heb je nodig om te composteren er mee? 

Wel, het hangt er echt vanaf wat je wilt doen ermee? Laat ons de vraag verdelen in meerdere vragen om het antwoord te nuanceren.

De vraag is:"Wat wil je doen met de wormen?".

Wil je effectief wormen kweken? Of wil je gewoon veel compost maken?

Welke keuze je ook maakt, er is nog een derde punt waar je rekening dient mee te houden.

Grootte is belangrijk. Hoeveel plaats heb je voor je wormen?

Hoe groter de bakken die je gebruikt, hoe meer wormen je erin KAN plaatsen. 

Hoe meer bakken je kan plaatsen, hoe groter je systeem kan worden.

Professionele vermicomposters en wormkwekers spreken over een gemiddelde van 1000 wormen per vierkante voet of 900 vierkante centimeter (0.09 m2) Dus de diepte wordt niet echt gemeten.

Maar meestal is de diepte ongeveer een 10 a 15 cm..

Wil je vooral compost maken, dan kan je de 1000 wormen per 0.09m2 aanhouden Als je daarentegen wormen wilt kweken, zou je best minder dan 500 wormen per 0.09m2 gebruiken en deze wormen kweken tot je er 1000 hebt.

Ik moet er wel bij vermelden dat de opinies hierover verspreid zijn. De testen die gedaan worden, worden door grotere bedrijven angstvallig stil gehouden om de concurrentie voor te blijven.

Laat ons nu veronderstellen dat je vermicompost (wormencompost wil maken en je wilt daarvoor je eigen groenten afval (keukenafval) gebruiken.

Spaar je groentenafval op gedurende een week. Verdeel deze hoeveelheid door 7 en verdubbel het gewicht. Dat is het gewicht aan wormen die je best aankoopt om te vermicomposteren met je eigen groentenafval.

Ik gebruik de periode van een week om een dagelijks gemiddelde te berekenen. Want bepaalde dagen zal je meer afval hebben dan andere dagen. Als je dit gewicht preciezer wilt weten, kan je natuurlijk bijvoorbeeld een maand sparen en dan delen door 30 dagen.

Je dient dus wel te weten dat wornen hun gewicht niet eten per dag (zoals veel vermeld wordt). Maar ze kunnen wel de helft van hun gewicht eten. Dus het verdubbelen van het dagelijks gewicht is een simpele manier om te weten hoeveel gewicht aan wormen je nodig hebt om je afval te verwerken.

Hou wel altijd rekening met de grootte van je bak(ken) en de plaats die je eraan kunt besteden.

Maar we zijn nog niet klaar.

De wormen zullen niet van dag één de helft van hun gewicht eten in afval. The bak moet eerst wat ouder worden en de wormen moeten zich aanpassen aan de omgeving. Geef hen dus eerst enkele dagen om te bekomen van de stress.

Bovendien is het beter om minimaal te beginnen. De eerste weken geef je beter minder voeding per dag tot de bedding al wat ouder wordt en de wormen op volle kracht kunnen beginnen te verwerken.

Laten we nu veronderstellen dat je meer wormen wilt kweken en de compost interesseert je niet echt.

Als je wilt, kan je starten met amper 100 wormen. Het zal dan wel een tijdje duren voor je systeem groeit maar wormen verdubbelen in aantal in 3 a 6 maanden. Dus in 5 a 6 maanden zal je zeker al een groot aantal wormen kweken.

Onder goeie omstandigheden kunnen 100 wormen in 20 weken ongeveer 1600 cocons aanmaken. Een groot aantal cocons zal al na 3 weken uitbreken waardoor er al meer wormen in je bakken zullen zitten.

Wat als je je wormen wilt kweken en je wilt er onmiddellijk mee gaan vissen?

Ik zou je aanraden om toch met minimum 1000 wormen te starten. Want je kan veel wormen verbruiken tijdens het vissen.

En als je dan wilt kweken, vissen en je wormen gebruiken om ze te verknippen in je lokvoer?

Dan zou je best in verschillende keren aankopen en telkens één deel houden voor het vissen en een ander deel voor het kweken.

De berekening wordt moeilijker naar mate er meer punten aan bod komen.

Hetzelfde geldt als je dieren wilt voederen met je wormen.

Als je je dieren wilt voeren met wormen dan zal je weerom één deel moeten houden voor de dieren en één deel voor de kweek.

Daardoor kan het gebeuren dat je ook weer meerdere malen dient aan te kopen om tot je totaal gewicht te komen.

Kijk hoeveel plaats je hebt voor het kweken van wormen en controleer hoeveel wormen je nodig hebt om je dieren te voeden (dit kan in nummer of in gewicht zijn.

Combineer beide bovenstaande getallen (kweek + voeding) en je weet hoeveel je nodig hebt ( wormen wegen ongeveer een halve gram dus 1000 wormen wegen ongeveer 500 gram)

Overweeg om meerdere bakken te gebruiken voor je kweek.

Als je de microbe eens te pakken hebt, kan het heel leuk worden om te gaan experimenteren met bedding en voer. Maar dit kan gemakkelijk leiden tot zware mislukkingen.

Door gebruik te maken van verschillende bakken, zal je niet al je wormen doden als er eens iets verkeerd gaat.

Het laatste punt, maar zeker niet het minste punt. Denk aan de ruimte die je nodig hebt om je wormen te kweken.

Bestel geen kilo wormen als je maar een klein emmertje hebt om je wormen in te plaatsen. Bereken altijd de plaats die je nodig hebt om wormen te houden.

Wormen leven zelf regulerend. Als er teveel wormen zijn in een bepaalde plaats, dan zullen er een aantal proberen te verplaatsen of gewoonweg sterven. Op die manier kweek je niet meer maar minder wormen. Zorg er voor dat ze altijd plaats genoeg hebben om te groeien. 

afronden

Zo, ik denk dat ik zowat alles heb verteld wat ik weet in verband met het aantal wormen dat je nodig hebt, om succesvol wormen te kweken en compost te maken.

Bedankt voor het lezen tot hier. En tot in het volgende bericht.

koriander zaaien, koriander kweken, het kweken van Coriandrum sativum, verzorging en volledige informatie

Ik ben persoonlijk niet zo gek op koriander maar ik hou van vissen. En bepaalde vissen zijn op bepaalde momenten verzot op de smaak van kori...