![]() |
voeding geven aan wormen |
Intro
Ik kreeg de vraag of vermicompost (wormencompost) te warm kan worden.
Het simpele antwoord is "JA", dat is mogelijk. Laat me even uitleggen waarom.
Wormencompost kan opwarmen door 2 redenen.
- De ene reden zit in de compost
- De andere reden komt van buiten uit.
Interne reden waarom wormencompost opwarmt.
Als je teveel "groen" materiaal opstapelt in de wormenbak zal het aerobe composteringsproces opstarten.
De temperatuur kan door het composteringsproces makkelijk opwarmen tot ver boven de 30°C.
30°C is de maximum temperatuur voor compostwormen. Als de compost waarin de wormen leven, warmer wordt dan 30°C zullen de wormen beginnen sterven.
Het "normale" composteringsproces" waarbij we alles ophopen en gewoon afwachten, kan verwarmen tot boven de 60°C. Ik zal dit proces in dit bericht niet uitleggen maar je begrijpt dat de temperatuur veel te hoog gaat voor wormen.
Het "normale" composteringsproces" waarbij we alles ophopen en gewoon afwachten, kan verwarmen tot boven de 60°C. Ik zal dit proces in dit bericht niet uitleggen maar je begrijpt dat de temperatuur veel te hoog gaat voor wormen.
In je wormencompost kan dit proces dus op gang komen als je teveel nitraat in je wormenbak brengt. Aerobische bacteriën zullen dan zuurstof verbruiken. Terwijl ze zuurstof verbruiken, zullen ze warmte afgeven. Hoe actiever het composteringsproces en dus deze bacteriëen, hoe hoger de temperatuur zal oplopen.
Dus hoe meer "groen" materiaal er in de wormencompost gaat, hoe hoger de temperatuur kan oplopen. Daardoor kunnen de wormen beginnen weg te kruipen om te overleven, wat kan leiden tot een exodus.
Onderschat ook het gebruik van wormchow niet. Als je de laag wormchow te dik maakt, kan ook deze laag beginnen opwarmen. In andere berichten heb ik al gesproken over aerobe en anaerobe bacteriën. Eens je dit proces begrijpt, zal je ook begrijpen dat het opwarmen van je wormencompost en tegelijkertijd het wegnemen van zuurstof een dubbel negatief is voor de wormen.
Externe reden voor het opwarmen van wormencompost
Wormen en zonneschijn zijn geen match. Het is erg belangrijk om uw wormenbak in de volle schaduw te plaatsen of op een of andere manier te bedekken tegen de hitte van de zon. Of de bak nu binnen of buiten staat, direct zonlicht is een zekere manier om uw wormen te doden.
Wanneer de bak goed beschermd is tegen de zon, probeer dan ook de temperatuur te meten waar de bak staat. Persoonlijk heb ik mijn wormbakken in een kleine kamer met een raam op het zuidwesten. En zelfs het sluiten van de gordijnen houdt op zonnige dagen de middaghitte niet buiten. De temperatuur kan oplopen tot 35°C, 95°F. Gelukkig heb ik een vrij gemakkelijke manier om het probleem op te lossen.
oplossing voor oververhitting in de wormenbak.
Verwijder het groen dat de wormenbak opwarmt. Dit kunnen koffiedik of ontbindend fruit of groenten zijn.
Als de bak nog behoorlijk warm is, kan je afkoelen met wat ijsblokjes of een vrieselement (deze kan je in de vriezer leggen om in je koelbox te gebruiken). Als de schade is aangericht en de wormen dood zijn, moet je de bak verwijderen als deze in huis staat, omdat dode wormen vreselijk stinken.
oplossing voor oververhitting buiten de wormenbak
Ik heb het antwoord al gegeven. Gebruik ijsblokjes, bevroren materialen of koelelementen om de bedding af te koelen. De wormen zullen er dol op zijn.
Ik weet dat het gebruik van ijs, als je veel bakken hebt, behoorlijk vervelend werk is, dus het is beter om problemen zoals oververhitting te voorkomen. Maar mocht er iets misgaan, dan kan je de ijsoplossing gebruiken.
Outro
Ik denk dat ik de oorzaak en oplossing voor te warme wormbedding heb opgeschreven, dus het is tijd om het af te ronden.
Ik wil je bedanken voor het lezen tot het einde. Ik ga een video maken over dit onderwerp, dus zorg ervoor dat je de link naar YouTube gebruikt zodra ik die geplaatst heb.
Ik hoop dat je mijn volgende blogpost ook leest.