"Help, mijn bloempot zit vol vliegjes."
Deze zin lees ik regelmatig in verschillende facebook groepen. En met een goeie reden.
De varenrouwmug, ook wel rouwvliegje genoemd, is een irritant klein beestje dat in huis voor wat overlast kan zorgen. Het begint met één vliegje voor je neus. En plots zitten er overal kleine vliegjes in je bloempotten. Helaas zijn de larven van deze mugjes bovendien heel schadelijk voor de wortels van je huisplanten. De larve voedt zich normaal met schimmels en dood organisch materiaal. Maar in een bloempot beschadigen ze de wortels van huisplanten waardoor je planten op zijn minst een achterstand op lopen en in het slechtste geval zelfs sterven.
Ik gebruik verschillende namen door elkaar maar het betreft allemaal hetzelfde diertje. Het diertje ziet er uit als een vlieg maar is in feite een mug. Gelukkig doen de volwassen mugjes niets. Ze vliegen gewoon irriterend rond je oren als je bij je planten staat.
Er zijn middelen op de markt om deze lastige diertjes te bestrijden maar soms maakt de prijs het product nutteloos. Daarom heb ik hieronder verschillende tips gezet om een plaag van varenrouwmuggen of rouwvliegjes aan te pakken.
- Eén heel goed werkend middel is de nematode oplossing die te koop is voor ongeveer een 15 tal euro's, daarmee kan je zeker 10 vierkante meter mee behandelen. Dit is een prima oplossing als je echt een ware plaag hebt. Maar als ik dat moet kopen om één bloempot te behandelen dan koop ik beter nieuwe planten. Daarom ben ik op zoek gegaan naar goedkopere oplossingen. En ik hoop dat ik die gevonden heb.
- Een eerste stap om op goedkope wijze de varenrouwmug te vermijden, is ervoor zorgen dat je potgrond niet besmet is. Ik hou rekening met 2 punten.
- Ten eerste zorg ik dat mijn potgrond zoveel mogelijk afgedekt is en niet toegankelijk voor rouwvliegjes. Zo vermijd ik alvast dat ik varenrouwmug in mijn potgrond heb, nog voor ik mijn potgrond gebruik.
- Ten tweede begin ik meer en meer mijn potgrond te koken voor ik het gebruik in binnenpotten. Daarvoor meng ik gewoon de goeie hoeveelheid potgrond. Ik doe die in een oude kookpot. Ik gebruik mijn waterkoker om evenveel water te koken als de hoeveelheid potgrond. Het kokende water giet ik bij de potgrond en dit laat ik langzaam afkoelen. Zo vermijd ik insecten en bepaalde onkruidzaden in mijn potten. Door de grond nu af te gieten met een doek als filter, Hou ik de potgrond over die vrij is van beestjes. Hou er wel rekening mee dat hierdoor ook veel voedingsstoffen uit de grond zijn verwijderd. Gooi het water dus niet weg maar gebruik het om de planten te begieten.
Het koken van de potgrond kan ook gebeuren in een microgolf oven, zo vermijd je het verlies van voedingsstoffen in je potgrond. Helaas heeft mijn tuin microgolf een jaar geleden de geest gegeven. - Er bestaan ook ecologische oplossingen, één ervan is deze. Laat de bovenlaag van de potgrond volledig uitdrogen tot ongeveer 5 cm diepte. De maden kunnen niet leven in droge grond en sterven dus af.
- Je kan de droog methode versterken door een oplossing van waterstof peroxide met water op de potgrond te gieten als de bovenste 5 cm uitgedroogd is. Dit zou de eitjes en larven doen sterven. Pas op, ik heb dit zelf nog niet uitgeprobeerd maar ben wel van plan om dit uit te testen in geval van overlast door de varenrouwmug. De verhouding is waterstof peroxide 1 op 1 met water vermengen en dan water geven aan de plant. (te testen op eigen risico, of tot ik het zelf heb getest)
Let ook op met de droge grond methode. Ik heb me laten vertellen door een facebook contact dat de bloempot niet in een sierpot mag staan, als je de grond laat uitdrogen. Want dan kruipen de rouwvliegjes, en dus ook hun larven, langs onder in de pot waar de lucht en grond vochtig blijft door de omrandende sierpot. - De gele stickie plaatjes die je kan kopen in bepaalde plantenwinkels zijn ook prima om de volwassen insecten te vangen. Hoe meer rouwvliegjes eraan kleven, hoe minder eitjes er in de grond terecht komen. De lange rollen die gebruikt worden om vliegen te vangen in bijvoorbeeld een paardenstal, is misschien wat groots maar het werkt ook tegen rouwvliegjes.
- Rode wijn azijn of appelazijn kan de volwassen varenrouwmug vangen net als de gele stickie plaatjes. Gewoon een potje zetten met azijn bij de verdachte pot(ten) zal alvast de vliegjes zelf vangen. Minder vliegjes = minder eitjes = minder dode planten.
- Een volgende methode die kan gecombineerd worden met bovenstaande methodes is het leggen van siersteentjes op de potgrond. Door de potgrond te bedekken met zand of kiezeltjes, hebben de rouwvliegjes veel minder kans om eitjes te leggen in de grond.
- Ook het gebruik van bijvoorbeeld Hydro korrels of een ander substraat dat hydrocultuur toelaat, in plaats van potgrond, blijkt een heel goeie methode om van de varenrouwmug af te raken. Ikzelf heb dit nog niet geprobeerd omdat ik maar weinig planten heb die een echt vochtige bodem nodig hebben. Maar ik zie de logica wel, als er geen grond is om eieren in te leggen, zal de vlieg er niet op af komen. Die kleine oranje lava bolletjes die veel in hydrocultuur gebruikt worden, zijn inert, ze bevatten niet de verterende onderdelen die een normale potgrond bevat, dus is er geen voeding voor de larven.
- Een andere mogelijke tip is het gebruik van kaneel. Blijkbaar kan je 2 eetlepels kaneelpoeder toevoegen aan een liter gekookt water. Als je hiermee water geeft, raak je blijkbaar de varenrouwmuggen ook kwijt. Dit komt van een Nederlandstalige blog, ik heb het zelf nog niet geprobeerd.
- Er is ook een niet zo ecologische methode. Het is natuurlijk een eigen keuze of je deze methode wilt gebruiken of niet. Maar ik kan me inbeelden dat een ingrijpende methode soms wel een stuk leuker kan zijn dan een tragere ecologische methode. Vooral als de plant binnenshuis staat in een woonruimte.
De niet ecologische methode is mierenpoeder strooien op de potgrond. Een klein beetje gaat al een heel eind. Gewoon uitstrooien over de grond zou voldoende moeten zijn. Je hoeft er dus geen volledige pot in te gooien want dan kan je ook de plant beschadigen. Dit werkt redelijk vlug dus de resultaten zullen de dag zelf zichtbaar zijn.
Dit zijn verschillende tips om de rouwvarenmuggen naar de zevende hemel te helpen. Hopelijk heb je er iets aan.
Heb je nog vragen. Laat het me gerust weten. Ik help waar ik kan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten