Ik heb een aantal kronkelwilg takken gekregen van een vriendin. Het was voor mij het perfecte geschenk. Ik heb de takken versneden en ik heb er stekken van gemaakt. De wilg is één van de gemakkelijkste bomen om te stekken. Het wortelproces gaat vlug en de groei van de boom gaat al even vlug. Jammer genoeg worden de bomen niet zeer oud. Op een goeie plaats kan de boom een 50 tal jaren oud worden.
![]() |
salix babylonica tortuosa, kronkelwilg |
officiële naam: salix babylonica tortuosa, Salix matsudana
Nederlandse naam: kronkelwilg, krulwilg
Origine: De boom komt origineel voor in het noorden van China maar wordt nu overal gekweekt en geplant.
Standplaats:
Hoeveel licht heeft mijn kronkelwilg nodig?
De boom houdt van volle zon. Hoe meer licht de boom krijgt, hoe vlugger hij kan groeien. Een minimum van 4 uur zonlicht zal de plant gezond houden.
Is de kronkelwilg winterhard?
De kronkelwilg kan een temperatuur aan van -25°C dus bij ons heeft de boom geen probleem tijdens de winterperiode.
Welke luchtvochtigheid heeft de salix babylonica tortuosa graag?
De plant doet het goed als hij buiten staat in een natuurlijke luchtvochtigheid. Binnenshuis zal de boom ten eerste te groot worden en bovendien is de lucht te droog.
potgrond:
welke grond voor een kronkelwilg?
Een voedselrijke grond zal de boom goed doen groeien en gezond zijn. De kronkelwilg is geen moeilijke boom wat plaatsing betreft. De boom doet het goed op allerlei gronden. Wel houdt een wilg van vocht.
Hoeveel plaats heeft een kronkelwilg nodig?
De salix matsudana wordt tot 10 meter hoog. Maar de plant kan ook als struik gekweekt worden. Je kan de kronkelwilg in een pot opkweken maar na enige tijd heb je wel een heel grote pot nodig. Na enkele jaren zal de volle grond toch de enig mogelijke plaats zijn.
Kan je een kronkelwilg verpotten?
Als je de plant van de eerste keer in een liter pot plant, kan de plant na enkele maanden in de volle grond worden geplant.
Ik heb tot nu toe nog geen kronkelwilg moeten verpotten omdat ik nog maar begonnen ben er mee. Maar de wilg over het algemeen is niet echt een moeilijke boom.
Vanuit de volle grond verplanten, lijkt me wel een redelijk moeilijke zaak. De boom groeit redelijk vlug en zal zich makkelijk settelen en grote wortels groeien onder de grond.
water geven:
wanneer moet ik mijn kronkelwilg water geven?
Mijn kronkelwilg stekken in potten krijgen elke 3 dagen een goeie slok water. De plant toont als er water tekort is. De twijgen zullen naar beneden hangen. Dan is het hoogtijd om opnieuw water te geven. De grond blijft dus altijd vochtig. Ik kijk meestal of de bovenste laag uitgedroogd is en geef dan opnieuw water. Als ik zie dat de stengels hun oren laten hangen, dan geef ik vlugger water.
Hoe geef ik water aan mijn kronkelwilg?
Ik geef water van bovenaf. Ik geef water tot het water langs het gaatje onderaan weer eruit spoelt.
voortplanting:
hoe kan ik kronkelwilg vermeerderen?
Persoonlijk neem ik enkel stekken van mijn kronkelwilg. Een stek is een heel breed woord voor de salix over het algemeen. Ik denk dat het moeilijker is om een wilgenstek niet te laten wortelen. Alle wilgen zijn heel gemakkelijk om te wortelen.
Ik heb kronkelwilg stekken in water gestekt. Ik heb ook stekken in potgrond gestekt. Zolang de wilgen stekken uit de wind staan (om geen wortelbreuk te krijgen) kan je beide methodes toepassen.
Wanneer is de beste tijd om stekken te nemen van de kronkelwilg?
Voorlopig heb ik enkel in de lente mijn stekken gemaakt. Ik denk dat dit ook de beste periode is om stekken te nemen. Zelfs als er katjes groeien aan de takken, zullen de takken toch gemakkelijk wortelen.
welke potgrond gebruiken voor kronkelwilg stekken en jonge boompjes?
Om mijn stekken in potgrond te zetten gebruik ik een mix van compost met zand. Ik heb dus enkel getest met 90% compost en 10% zand. Ik heb nog geen ander medium gebruikt (tenzij puur water of puur zand maar enkel voor ongewortelde stekken)
potentiële bloei:
wat: De salix is tweehuizig, dit wil zeggen dat er mannelijke en vrouwelijke bomen zijn. De vrouwelijke katjes onderscheiden zich van de mannelijke door de vooral groene kleur. De mannelijke katjes dragen stuifmeel en zijn daardoor meer geel getint aan de uiteinden.
Wanneer: In het vroege voorjaar komen de katjes tevoorschijn.
wat er mee aanvangen: Ikzelf doe er niets mee.
bemesten:
wanneer moet ik mijn kronkelwilg bemesten?
Het eerste jaar kan er maandelijks bemest worden zodra er wortels zijn. Hou wel rekening met de sterkte van je meststof. Zorg dat de jonge wortels niet verbranden.
Na een 6 tal maanden tot een jaar kan de plant op zijn uiteindelijke plaats geplant worden, dan dient er enkel water gegeven worden. De boom zal zijn eigen voedsel opnemen in de volle grond.
Als je de plant toch in een pot houdt, kan je gewoon verder bemesten maand per maand tot september. In de winter heeft de boom geen voeding nodig omdat die in rust gaat.
Hoeveel meststof moet ik gebruiken voor mijn kronkelwilg?
Ik gebruik een standaard biologische groenten mest om de stekken op te kweken. In korrelvorm kan je elke 3 maand wat toevoegen. Soms gebruik ik vloeibare biologische meststof en dan volg ik gewoon de instructies op de bidon.
welke bemesting heeft mijn kronkelwilg nodig?
Een standaard biologische bemesting voor groenten voldoet hier bij mij.
Volgens internet bronnen is het mogelijk om een 1 – 1 – 1 tot 20 – 20 – 20 – 20 bemesting te gebruiken voor deze boomstekken. Volg gewoon de informatie die gegeven wordt bij de bemesting. Je dient wel te wachten met de bemesting tot de wortels wat gegroeid zijn. Als de wortels te jong zijn, kan je ze verbranden.
Pas op, bovenstaande informatie is puur internet informatie, ik gebruik enkel biologische bemesting en heb geen ervaring met hoge N P K waarden.
knippen of snoeien:
Wanneer moet ik mijn kronkelwilg snoeien?
Ik heb geen ervaring met het snoeien van een kronkelwilg. Dit zal natuurlijk dit jaar veranderen. Maar ik heb wel ervaring met het snoeien van een treurwilg. Het is niet noodzakelijk om een kronkelwilg in de zomer te snoeien maar het kan wel indien nodig. Ik wacht altijd tot de winterperiode om echt hard te gaan snoeien. De grotere takken worden beter geknot (treurwilg) in de winter. Ondanks dat er in de kronkelwilg niet echt sprake is van knotten, kan je dus beter de grote snoei gewoon ook in de winter doen.
Hoe moet ik een kronkelwilg snoeien?
Dunnere takken kunnen gewoon gesnoeid worden met een snoeischaar. Voor het zwaardere werk, gebruik ik soms een handzaag en soms een motorzaag.
Meestal wordt er gesnoeid omdat de takken te lang zijn. De snoeiplaats speelt niet echt een rol.
Je kan ook snoeien als er takken gekruist zijn die tegen elkaar wrijven in de wind. Dit is natuurlijk minder praktisch als je er een grote boom van maakt.
Waarom:
In de zomer durf ik wel de slecht geplaatste takken verwijderen. Als de boom groter wordt, is dit natuurlijk een moeilijkere taak.
In de winter snoei ik om de boom in toom te houden.
problemen:
probleem en oplossing:
Wilg heeft weinig ziektes maar één ziekte kan de boom doden. De watermerk ziekte. De officiële naam is Brenneria salicis. Het meest opvallende symptoom is grootschalig afvallen van bladeren van mei tot de herfst. De twijgen vertonen bruine vlekken en verwelken. De twijgen sterven meestal af van de top naar de basis omdat de doorstroming geblokkeerd raakt. Nieuw aangetaste takken verliezen vocht. De ziekte wordt veroorzaakt door de bovenstaande bacterie die zich kan verspreiden naar andere wilgenbomen. De boom kan na enkele seizoenen sterven.
Momenteel heb ik nog niet veel ziektes besproken omdat ik nog niet veel ziektes heb meegemaakt. Ik geef graag info over ziektes als ik zelf ermee geconfronteerd wordt. Zo blijft de uitleg fair en hands on.
voorzorgsmaatregelen:
Als je de boom kort wilt houden, moet je zeker jaarlijks snoeien.
Geef elke 3 dagen water in het eerste jaar dat de boom geplant is.
Dit
is alle informatie die ik momenteel kon samen rapen. Normaal zou het
voldoende moeten zijn om je boom(pje) een gezonde toekomst te geven.
Indien ik informatie bekom die ik nuttig acht, zal ik deze post nog
updaten. Dit is vooral het geval bij ziektes. Dus kom regelmatig eens
terug om de laatste informatie terug te vinden.
Indien er ergens een fout in geslopen is, breng me dan zeker op de hoogte. Ik probeer mijn info altijd zo correct mogelijk te houden.
Zoals altijd, heb je vragen? Stel ze gerust. Ik help waar ik kan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten