Ik heb mijn peperomia obtusifolia nog niet zo heel lang. Ik heb ze lang genoeg om te weten dat een bladstek en een stengelstek in ongeveer een maand worteltjes krijgt. Alle bijkomende info komt van verschillende internetbronnen. In de loop van de tijd zullen er waarschijnlijk wel aanpassingen komen na eigen ervaring. Intussen hoop ik je van dienst te zijn met zo veel mogelijk info die nodig is om de plant zelf te kweken.
![]() |
peperomia obtusifolia bladstek in water |
officiële naam: peperomia obtusifolia, lid van de piperaceae familie
Nederlandse naam: krokodillentranen
Origine: De plant is afkomstig van Zuid Florida en de Caraïben
Standplaats:
Hoeveel licht heeft een peperomia obtusifolia nodig?
De peperomia obtusifolia, zoals veel peperomia’s, houdt van een lichte plaats maar doet het niet goed in volle zon. Een plaatsje met veel indirect licht is prima. De originele standplaats is in het woud onder de hoge bomen. Daar is er bijna nooit direct zonlicht. Anderzijds mag de plant zeker ook niet te ver van een raam staan.
Mijn peperomia's staan meestal achter een schaduw doek als de zon op het raam schijnt. Mijn peperomia obtusifolia staat ongeveer een meter van het raam af.
Hoe ver kan een peperomia staan van een raam?
Bij een zuidgericht raam is het beter om toch minimum 1.5 meter van het raam verwijderd te blijven omdat de plant geen rechtstreekse zon verdraagt, zeker niet de middag zon.
Bij een oost of west gericht raam is er wat gis en zoek werk nodig. Mijn planten staan dicht bij het raam op een west gericht raam maar ik zet een schaduwscherm wanneer de zon voor het raam komt.
Bij een noord gericht raam kan de plant heel dicht bij het raam staan. Daar moet er wel opgepast worden in de wintermaanden. Een plaats heel dicht bij het raam kan zeer koud worden.
Temperatuur:
Op kamertemperatuur vindt de plant het prima. Een gemiddelde temperatuur tussen 18 en 25°C. Als je je goed voelt in de kamer, dan zal de plant zich ook goed voelen. Pas wel op met winderige plaatsen en radiatoren. Een temperatuur onder de 12°C kan de plant na enige tijd beschadigen. Vermijd dus een plaats bij bijvoorbeeld een open raam in de winter.
Welke luchtvochtigheid is goed voor mijn peperomia obtusifolia?
Een luchtvochtigheid vanaf 50% is genoeg om de plant in prima conditie te houden. De plant kan een hogere luchtvochtigheid aan maar het is geen noodzaak.
Welke potgrond gebruik je best voor de peperomia obtusifolia?
Als potgrond gebruik ik steeds mijn zelfgemaakte potgrond gemixt met evenveel rivierzand om de grond heel drainerend en redelijk luchtig te maken.
Zoals de meeste peperomia planten, heeft de peperomia obtusifolia een redelijk oppervlakkig wortelstelsel. De plant kan na enige tijd wel wat dieper wortelen maar heeft geen diepe pot nodig.
Verpotten gaat redelijk gemakkelijk met peperomia planten. Ik zorg er wel voor dat de grond redelijk droog is voor ik begin met verpotten. Ik hou van een drogere grond omdat ik de wortelkluit helemaal proper maak voor ik de plant verplant. Zo gebeurt het ook regelmatig dat ik een plant na het proper maken opnieuw in dezelfde pot kan verplanten met verse grond.
Wanneer moet ik water geven?
De plant kan op zijn originele standplaats bij grote droogte zijn bladeren laten verschrompelen. Ikzelf laat het hier natuurlijk niet zover komen. Ik wil de plant niet stressen als het niet nodig is. Ik geef water zodra de potgrond op 1,5 staat over de volledige diepte van de pot. Ik laat de grond dus goed uitdrogen. De vochtigheid van de grond kan natuurlijk ook gemeten worden met de vinger. Geef dan gewoon water als de grond 5 cm diep helemaal droog is.
Indien mogelijk geef ik water van bovenaf omdat dit de situatie voor me aanzienlijk vergemakkelijkt. Als ik de plant om één of andere reden beschadigd heb, geef ik enkel van onder water om geen stengelrot of blad rot te veroorzaken. De plant houdt van een een ietwat drogere grond.
Hoe kan ik een peperomia obtusifolia vermeerderen?
hoe:
Ik heb nog nooit geprobeerd om zaad te oogsten bij een peperomia plant. Bovendien stelt de bloem niet echt veel voor.
De plant is gemakkelijk te stekken. Je kan bladstek of stengelstek nemen. Normaal komen er na ongeveer 4 weken worteltjes aan de stek. Ik heb de mijne enkele dagen geleden uitgeplant en de 3 stekken doen het nog zeer goed.
Als je blad of stengelstekken neemt, laat de stekken dan minimaal een dag drogen zodat de wonde niet kan beginnen rotten. Twee dagen drogen is zelfs nog beter. Ik controleer altijd of er een klein eeltlaagje ligt op de wonde voor ik de stekken uitplant of in water zet.
Zowel blad als stengelstekken kunnen in de grond gezet worden of in het water geplaatst worden om te wortelen.
Wanneer kan ik stekken nemen van mijn peperomia obtusifolia?
De beste tijd om stekken te nemen, is in de lente, het is de tijd van bloei en de meeste groei. Ik heb nog geen ervaring met zomer of herfst stekken. De winter is een rustperiode voor de planten dus raad ik het niet aan.
welke potgrond is goed om te stekken?
Ik gebruik mijn normale potgrond mix die ik voor volwassen planten gebruik en heb tot nu toe geen negatieve effecten gehad.
potentiële bloei:
wat:
De bloei is ietwat een tegenvaller. Je moet de plant niet echt kopen voor de bloemen want het lijkt op een rattestaart (in het Engels is dat ook de naam van de bloei.) maar dan in het wit. Er zijn ook mensen, in tegenstelling tot mezelf, die de bloei prachtig vinden. Maar dat is natuurlijk een persoonlijke keuze.
Wanneer:
Als de plant zich goed voelt, zou de plant normaal jaarlijks moeten bloeien in de lente. Hier heb ik dus nog geen ervaring mee want ik heb mijn stekjes nog maar 2 maand.
wat er mee aanvangen:
Zoals reeds vermeld, ik weet niet wat je er mee moet aanvangen. Ikzelf heb nog geen ervaring met bestuiven of bloemenzaad.
bemesten:
wanneer kan ik mijn Peperomia's bemesten?
Als je wat vluggere groei wilt, kan je bemesten 1 maal per maand van de lente tot en met de zomer. Niet bemesten in de herfst en de winter. De meeste Peperomia's doen het normaal prima zonder externe bemesting.
Hoeveel bemesting heeft mijn Peperomia nodig?
Zoals reeds vermeld kan je in de lente en de zomer maandelijks 1 maal bemesten. Best de bemesting op halve kracht gebruiken. Er zijn wel bronnen die spreken van huisplant mest te gebruiken volgens aanwijzingen op de fles.
welke bemesting gebruiken om Peperomia's te bemesten:
Persoonlijk zal ik enkel gebruik maken van wormencompost. Als test zal ik in de toekomst wel eens uitzoeken wat voor verschil het maakt vloeibare meststof te gebruiken ten opzichte van geen mest.
knippen of snoeien:
wanneer kan ik mijn peperomia obtusifolia snoeien?
Ik ga enkel snoeien als ik stekken wil nemen. Dat zal wel nog enige tijd in beslag nemen want de plant is niet gekend voor zijn snelle groei, integendeel. De trage groei zorgt er voor dat er in feite niet echt gesnoeid moet worden.
Hoe moet ik mijn krokodillentranen plant snoeien of knippen?:
Ik maak gebruik van een heel scherp mes om bladeren en stengeltoppen te verwijderen. Het mes wordt eerst ontsmet voor ik er gebruik van maak.
Waarom moet ik mijn peperomia plant snoeien?
Zoals reeds vermeld, snoei ik enkel om stekken te nemen. Als er natuurlijk wortelrot is, dan kan je proberen de stengel door te snijden en na drogen opnieuw laten wortelen.
problemen:
probleem en oplossing:
ringvlek ziekte: De plant krijgt vochtige lelijke ringen in het blad. Aan deze ziekte is niets te doen. Plant kan enkel vernietigd worden. Beter niet composteren.
Oedeem: de bladeren lijken aan de onderzijde kleine gezwelletjes te krijgen die steeds erger worden. Bruine vlekjes op de gezwelletjes zijn na enige tijd zichtbaar. Oorzaak waarschijnlijk Cercospora. Er zou een middel tegen bestaan maar ik vind niet precies terug wat. Van zodra ik meer weet, vul ik dit bericht aan.
Bladeren worden bruin: hoogstwaarschijnlijk krijgt de plant teveel water. De bladeren zwellen zo op dat ze van binnen scheuren en afsterven.
Bladeren vallen af: kan zowel teveel water als te weinig licht zijn. Als de plant niet genoeg licht krijgt, kan de plant het grondwater niet verwerken en wordt de plant en de wortel ziek. De stengel en de bladeren worden zacht. Daardoor beginnen de bladeren af te vallen.
Beestjes op de plant: Er zijn x aantal beestjes die het op je plant voorzien hebben als ze de kans krijgen. Gaande van slakken tot trips en alle tussenmaten zoals bladluis, wolluis, schildluis, rouwvliegjes. Verwijder de plant van de andere planten om besmetting te voorkomen. Gebruik een mengsel van 2 eetlepels biologisch afwas product op 1 liter water met misschien nog 10 ml brandspiritus en spuit elke 3 dagen tot de plaag weg is. Indien de plaag blijft hangen, is het beter naar de winkel te gaan en een insecticide te kopen.
Voorzorgsmaatregelen:
Laat genoeg tijd tussen 2 gietbeurten. Laat de grond goed uitdrogen.
Controleer je plant bij elke gietbeurt op ziekte of beestjes.
Houdt de plant uit de volle zon.
Reinig de bladeren op regelmatige basis met een vodje en wat water om het stof te verwijderen en fotosynthese optimaal te houden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten