Iedereen weet wat sla is. De overheerlijke groente die koud gegeten kan worden met ajuintjes en tomaatjes. Er zijn veel soorten sla, maar de meeste soorten worden op dezelfde manier gekweekt.
Hieronder heb ik een zo volledig mogelijke beschrijving gegeven betreffende het zaaien en kweken van sla.
jong sla plantje in november |
officiële naam: lactuca sativa
Nederlandse naam: sla, krulsla, kropsla, snijsla, eikenblad sla, … Er zijn een groot aantal rassen en soorten sla, teveel om op te noemen.
Origine: Sla zou voor het eerst gekweekt zijn door de oude Egyptenaren. In eerste instantie werd het gebruikt voor de olierijke zaden maar ontwikkelde zich langzaam tot de voedselrijke plant die nu nog wordt gekweekt over de hele wereld.
Standplaats:
- licht: Sla houdt van veel licht. Desondanks zal sla het voor ons niet zo goed doen in de volle zon in de zomer omdat de plant dan te vlug wil overschakelen op bloei en doorschiet. In het voorjaar en najaar kan je de plant dus gerust in vol zonlicht kweken. In de zomer is het beter om wat meer schaduw op te zoeken.
- temperatuur: De plant houdt van temperaturen rond de 15°C. Te koud en de plant stopt met groeien, te warm en de plant schiet door (groeit in de hoogte) en gaat bloeien. Door door te schieten, worden de bladeren bitter en minder lekker om te eten.
- welke grond: een luchtige grond (bv potgrond) is perfect voor sla maar een goeie volle grond met compost doorgewerkt zal je sla de nodige groeikracht en omgeving geven.
- hoeveel: Sla heeft een pot nodig van toch een redelijke diameter. Het is gemakkelijker om water te geven aan een ietwat grotere pot. Het is wel mogelijk om grotere slakroppen te kweken in ietwat kleinere potten (20cm en kleiner) maar water en voeding geven wordt dan wel moeilijker.
- verpotten: Als je sla in potten wil kweken dan is het best om ze maar één maal te verplanten van een zaailing potje of blok naar de grootst mogelijke pot voorzien voor je sla. Telkens sla wordt verplant, is er een groeistop door de stress.
Ook in volle grond is het beter om slechts één maal te verplanten of gewoon ter plaatse te zaaien.
- wanneer: Om bladrot tegen te gaan is het beter om water te geven in de vroege voormiddag. De plant zal niet sterven als je het later doet maar dat is de beste periode. In de avond water geven, kan de plant 's nachts te vochtig houden waardoor er rot kan optreden. Bovendien hebben de slakken dan meer kans om je plantjes te bereiken.
- hoe: water geven aan de grond rond de sla, lijkt volgens mij het beste systeem. Er zijn veel mensen die de sla gewoon besproeien en dat werkt ook goed maar het risico op bladrot is groter.
- hoe: Je kan een sla krop gewoon laten doorschieten om de plant te laten bloeien. De bloemen zullen probleemloos zaad produceren. Natuurlijk is het niet zeker dat de zaadjes dezelfde sla zullen worden als er meerdere rassen aanwezig zijn rondom je sla planten.
- wanneer: Na een drietal maanden gaat de plant doorschieten. Dan kan je gewoon wachten tot de bloemetjes gaan uitdrogen. De zaadjes zijn klein en het is wel een redelijke job om de zaadjes te oogsten. Maar het geeft natuurlijk wel een goed gevoel als je je eigen zaadjes kan oogsten.
- welke potgrond: Sla is redelijk gemakkelijk wat betreft de grond. Van zandgrond tot zware kleigrond is voor slaplantjes geen probleem. Natuurlijk is vruchtbare grond met veel compost een groot pluspunt om de plantjes goed te laten groeien.
- wat: de sla gaat in de hoogte groeien en vormt een hele groep kleine bloempjes. Na enige tijd gaan de bloemetjes uitdrogen en wordt er zaad gevormd.
- wanneer: Na ongeveer drie maanden zal de plant gaan doorschieten en bloeien.
- wat er mee aanvangen: Om zaad te oogsten, kan je best de volledige bloemkop afknippen en op papier de zaadjes eruit schudden. Ik maak zeker nog een video over het oogsten van sla zaad.
- wanneer: Persoonlijk bemest ik voor ik de kleine sla plantjes uitplant. Zo vermijd ik een overdosis aan stikstof wat kan leiden tot zwakke, grote bladeren. (groter risico op bladrot) Door het feit dat sla zeer vlug groeit, is er maar één bemesting nodig.
- hoeveel: Sla heeft niet veel bemesting nodig. Ik plant soms sla op plaatsen waar andere groenten groeiden gedurende de zomer. Op die plaats geef ik slechts compost voor het kweken van de eerste planten. De sla wordt gekweekt zonder extra toevoegingen.
- welke bemesting: Ikzelf gebruik enkel compost en wormencompost. Meestal bemest ik niet als sla als tweede plant wordt gekweekt na een andere groente. Als sla als eerste groenten wordt gekweekt (dus in het voorjaar), dan is er voldoende voeding door de toegevoegde compost in de vorige winterperiode.
- wanneer: Snijsla kan geknipt worden wanneer je de blaadjes groot genoeg vindt. Als je niet te dicht tegen de bodem knipt (ongeveer 5 cm) kan je meerdere malen knippen van één plant. Kropsla wordt geoogst in één maal dus er moet niet geknipt of gesnoeid worden.
- hoe: Tegenwoordig kweek ik niet meer zoveel snijsla maar dat knip ik met een schaar.
slaplantjes in de serre in oktober |
- probleem en oplossing:
- slakken kunnen een desastreus effect hebben op je teerbeminde slaplantjes. Er zijn x aantal mogelijkheden om slakken te bestrijden of te stoppen. Test verschillende methodes uit en test wat werkt voor jou want elke plaats is anders.
- watervlekken op de bladeren en bladranden komen vooral voor in de herfst periode omdat er een te grote hoeveelheid water wordt opgeslagen in de bladeren. Daar kan maar weinig aan gedaan worden tenzij je in een serre werkt.
- valse meeldauw of witziekte, schimmelziekte die ernstige problemen kan veroorzaken voor je plantjes. Ikzelf verwijder gewoon de plantjes en vernietig ze in de barbecue.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten