Ik ben persoonlijk niet zo gek op koriander maar ik hou van vissen. En bepaalde vissen zijn op bepaalde momenten verzot op de smaak van koriander. Dus kweek ik de planten op tot het zaad gedroogd is. Dan oogst ik het zaad en bewaar het in plastic potjes. Klaar voor de volgende vissessie.
koriander blad |
Officiële naam
- Coriandrum Sativum
Nederlandse naam
- Koriander, soms ook Cilantro genoemd maar dat is eigenlijk een Engelse naam
Origine
- Koriander is een kruid afkomstig uit Zuidwest-Azië en het Middellandse Zeegebied. Het wordt al duizenden jaren geteeld als kruid en specerij.
Standplaats
- Licht: Koriander groeit het beste in halfschaduw tot volle zon. Bij warm weer is een plek met ochtendzon en middagschaduw ideaal.
- Temperatuur: De optimale temperatuur voor koriander ligt tussen 15-25°C. Bij temperaturen boven de 30°C schiet de plant snel door naar bloei.
- Luchtvochtigheid: Een gemiddelde luchtvochtigheid is voldoende. Vermijd te veel vocht rondom de plant om schimmelproblemen te voorkomen.
Potgrond
- Welke grond: Gebruik een goed doorlatende, humusrijke grond met een neutrale pH van 6,2-6,8. Voeg compost toe om de grond vruchtbaar te maken.
- Hoeveel: Gebruik een pot van minimaal 20-25 cm diep om de penwortels voldoende ruimte te geven.
- Verpotten: Koriander wordt zelden verpot vanwege zijn voorkeur voor een vaste standplaats. Als je het in een pot kweekt, kun je direct een grotere pot gebruiken.
Water geven
- Wanneer: Houd de grond constant licht vochtig. Geef water zodra de bovenste 2 cm droog aanvoelt.
- Hoe: Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant. Vermijd water op de bladeren om schimmel te voorkomen.
Voortplanting
- Hoe: Koriander wordt vermeerderd door zaden. De zaden kun je splitsen (ze bestaan uit twee helften) voor snellere kieming. Ik heb daar zelf geen ervaring mee want ik plant gewoon het volledige bolletje.
- Zaai direct in de grond of in diepe pot, 1 a 2 cm diep.
- Houd een afstand van ongeveer 5cm aan tussen de zaden.
- Wanneer: Zaai koriander in het vroege voorjaar (april-mei) of in de late zomer (augustus-september).
Potentiële bloei
- Wat: Koriander bloeit met kleine witte of lichtroze bloemen. Deze worden later zaden.
- Wanneer: De bloei vindt meestal plaats 6-8 weken na het zaaien, vooral bij warm weer of als de plant stress ervaart.
- Wat ermee aanvangen: Laat de bloemen staan om zaden te oogsten, of knip de bloemstelen af om de bladproductie te verlengen.
Bemesting
- Wanneer: Bemest licht elke 3-4 weken tijdens het groeiseizoen. Ik bemest tot de bloemen aanwezig zijn. Dan laat ik de planten gewoon rijpen.
- Hoeveel: Gebruik kleine hoeveelheden om overbemesting te voorkomen. Met een kleine hoeveelheid wormencompost doen de planten het hier zeer goed.
- Welke bemesting: Kies een meststof met een matig stikstofgehalte, zoals een algemene vloeibare mest of compostthee. Te veel stikstof stimuleert bladgroei ten koste van smaak. Persoonlijk gebruik ik wormencompost of mijn zelfgemaakte liquide bemesting. Want ik oogst maar bitter weinig bladeren.
Knippen of snoeien
- Wanneer: Begin met oogsten zodra de planten 10-15 cm hoog zijn, meestal 4-6 weken na het zaaien.
- Hoe: Knip de buitenste bladeren af en laat het hart van de plant intact. Voor zaden kun je de bloemstengels oogsten zodra de zaden bruin en droog zijn.
- Waarom: Regelmatig oogsten voorkomt doorschieten en stimuleert de groei van nieuwe bladeren.
Probleem en oplossing
- Schimmel (meeldauw): Zorg voor goede luchtcirculatie en vermijd natte bladeren. Zeer belangrijk als je begint te kweken in een serre of koude bak.
- Bladluizen: Spoel de bladeren voorzichtig af met water of gebruik een biologisch bestrijdingsmiddel.
- Doorschieten: Belangrijk voor mensen die vooral bladeren oogsten.Dit gebeurt door hoge temperaturen of waterstress. Zaai bij koelere temperaturen of gebruik rassen die minder snel bloeien. Door het feit dat ik het liefst de zaden heb, laat ik de planten dus doorschieten zonder de bloemen aan te raken.
Voorzorgsmaatregelen
- Zaai koriander regelmatig (elke 2-3 weken) om een continue oogst te garanderen.
- Zorg voor voldoende schaduw bij warm weer.
- Gebruik goed doorlatende grond om wortelrot te voorkomen.
Koriander zaad |
Met deze tips kun je genieten van verse koriander, ideaal om te gebruiken in salades, curry’s en sauzen, of om je eigen korianderzaad te oogsten voor kruidenmengsels! In mijn geval is het dus vooral om te gaan vissen. Succes met de groei en de oogst.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten