![]() |
zilveruitjes om in te leggen |
Ik hou van zilveruitjes omdat ik hou van zoetzure ajuintjes. Zilveruitjes zijn voor mij de perfecte ajuintjes om in te leggen in azijn. Het is heel wat werk om de kleine witte balletjes in de glazen potten gevuld met azijn te krijgen, maar het resultaat is dat meer dan waard.
Ik kweek jaarlijks meerdere allium soorten, gaande van de gewone bewaar ajuin tot zilveruitje, stengelajuin, look en prei. Maar het zilveruitje heeft naast de stengelajuin voor mij toch de eerste plaats.
Zilveruitjes kweken is niet echt moeilijk. En het start met zaad.
Officiële naam
- Allium cepa var. aggregatum (Zilveruitjes behoren tot de variëteit van de ui, Allium cepa.)
Nederlandse naam
- Zilverui
Origine
- Zuid-Europa en West-Azië
Standplaats
- Zilveruitjes gedijen goed in zonnige locaties met goed doorlatende, vruchtbare grond.
- Licht: Zilveruitjes hebben veel zonlicht nodig, bij voorkeur minimaal 6-8 uur per dag.
- Temperatuur: Ze gedijen goed bij gematigde temperaturen, vergelijkbaar met de groeiomstandigheden van gewone uien.
- Luchtvochtigheid: Zilveruitjes hebben geen specifieke eisen aan de luchtvochtigheid.
Grond
- Zilveruitjes geven de voorkeur aan goed doorlatende grond met een neutrale tot licht zure PH.
- Hoeveel: Plant de zilveruitjes op ongeveer 5-8 cm afstand, met tussenruimte van 15-20 cm tussen de rijen.
- Verpotten: Zilveruitjes worden doorgaans direct in de volle grond gezaaid en worden niet verpot. Als je toch liever voor zaait, kan je het best een groot aantal zaaien in een redelijke pot. Laat hen opgroeien tot bijna potlood dikte en plant ze dan uit. Zaaigrond of fijngezeefde compost is prima.
Water geven
- Houd de grond gelijkmatig vochtig tijdens de groeiperiode.
- Wanneer: Geef extra water tijdens droge periodes en verminder de watergift naarmate de oogsttijd nadert om de vorming van droge buitenste schillen te bevorderen.
- HOe: Geef water aan de basis van de plant om te voorkomen dat de bladeren nat worden, wat schimmelziekten kan verminderen. Zorg er ook voor dat de uien geen natte voetjes hebben gedurende langere tijd want dat leidt tot wortelrot.
Voortplanting
- Zilveruitjes worden gekweekt door middel van zaden. Als kweker van zilveruitjes bekommer je je normaal niet om het oogsten van zaad.
- Hoe:
- Zaaien: Zaai zaden direct in de grond in het vroege voorjaar.
- Wanneer: Zaai zaden in het vroege voorjaar. Als je voorzaait in potten, kan je binnen al voorzaaien in februari.
Potentiële bloei
- Zilveruitjes produceren kleine, bolvormige bloemen, maar de hoofdoogst komt van de bolletjes. Maar dat is negatief voor de oogst van de uitjes.
- Wanneer: Oogst de zilveruitjes wanneer ze voldoende groot zijn, meestal in de vroege zomer tot vroege herfst. Als de ajuintjes op tijd geoogst worden, vermijd je het probleem dat er bloei op treedt.
Bemesten
- Ikzelf gebruik vooral mijn zelfgemaakte, liquide bemesting.
- Als je bemest met organische of commerciële mest, volg dan de aanwijzingen op de verpakking. En bemest bij planten en halverwege de groei.
- Een bemesting met iets meer fosforgehalte kan de bolvorming bevorderen maar meestal is er genoeg fosfor in de grond.
Problemen en oplossing
- Bij uitgeputte grond kan bolvorming achter blijven, dan is het belangrijk om een redelijke hoeveelheid compost toe te voegen aan je grond.
- Oud zaad kiemt erg moeilijk. De meeste uisoorten hebben het probleem dat het zaad niet lang houdbaar is.
- Bij schimmelvorming dient de juiste behandeling te gebeuren. Je kan altijd raad vragen bij je eigen tuinwinkel of leverancier. Maar zorg dat je niet te dicht op elkaar plant.
- Oogst de bolletjes zorgvuldig om de plant niet te beschadigen als ze te dicht bij elkaar staan, zo kan je de vorming van nieuwe bolletjes bevorderen.
Dit is zowat alles wat ik momenteel te vertellen heb over het zaaien van zilveruitjes. Als ik nieuwe informatie bekom, vul ik dit bericht aan. Alvast bedankt voor het lezen en tot in mijn volgende bericht.