Het kweken van courgettes kan een zeer bevredigende ervaring zijn, maar zoals bij elke teelt, kunnen er verschillende problemen optreden. Hier zijn enkele veelvoorkomende problemen bij het kweken van courgettes:
![]() |
courgette bloem |
Ziekten en plagen
- Meeldauw: Een schimmelziekte die zich vaak manifesteert als witte vlekken op de bladeren, waardoor de plant verzwakt. Het kan voor komen bij vochtig weer en een gebrek aan luchtcirculatie.
- Wekelijks met melk sproeien op de bladeren, kan de ziekte vertragen en is de uiteindelijke opbrengst toch wat groter.
- Valse meeldauw: Deze schimmelziekte veroorzaakt gele vlekken op de bladeren en kan snel de plant verzwakken. De ziekte manifesteert zich bij temperaturen tussen de 10 en de 20 graden C en vochtige omstandigheden.
- Natriumbicarbonaat of kaliumbicarbonaat kan preventief gebruikt worden. Eens de ziekte aanwezig is, kan je enkel de ziekte vertragen maar niet stoppen.
- Wortelrot: Veroorzaakt door schimmels in te natte grond, wat de wortels aantast en kan leiden tot verwelking en het afsterven van de plant.
- Als er vermoeden is van wortelrot kan je maar één iets doen. De plant weghalen uit de te natte grond en verplanten. Maar dit veroorzaakt een grote choque voor de plant. Als je kweekt in een bloempot kan je de pot droger zetten en minder water geven.
- Bladluizen: Zuigen sap uit de bladeren en kunnen de groei van de plant remmen. Ze kunnen ook virussen overdragen.
- Bladluizen kunnen behandeld worden met een neemolie mengsel. Dit geldt ook voor witte vlieg.
- Snuitkevers: Deze insecten kunnen de jonge scheuten aanvallen en beschadigen, waardoor de plant niet goed groeit. Ze houden ook van de wortels van de plant en kunnen de plant dus ongezien doden of beschadigen.
- Alhoewel de snuikever niet altijd even gemakkelijk te bestrijden is, kan een insecticide op basis van neemolie, de schade beperken. Wel is het heel belangrijk om dagelijks te controleren als er kevers aanwezig zijn. De behandeling is dus erg intensief.
- Slakken Slakken kunnen heel wat schade veroorzaken bij veel groenten, ook dus de courgette. En dan vooral de vruchten.
- Slakken kunnen het best natuurlijk behandeld worden. De bierval methode of de brood deeg methode werkt heel goed om de slakken populatie te verminderen.
- Persoonlijk gebruik ik ook planken en stenen die ik bij de groentenveldjes leg. Op droge momenten verschuilt de slak zich graag aan de onderzijde van planken en stenen. Ik kantel de stenen en de planken en verwijder de slakken manueel.
Onvoldoende bevruchting
- Courgettes hebben zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen. Als de mannelijke bloemen niet goed bevruchten, kunnen er geen courgettes groeien, zelfs als de bloemen goed zichtbaar zijn. Dit kan door een gebrek aan bijen of andere insecten, of door onregelmatige watergift, of temperatuurwisselingen.
Onregelmatige watergift
- Te veel water: Het kan leiden tot wortelrot en andere schimmelziekten.
- Te weinig water: Dit kan leiden tot verwelking, slechte vruchtzetting en een slechte groei van de planten.
Onvoldoende licht
- Courgettes hebben veel zonlicht nodig om goed te groeien (minimaal 6 uur per dag). Te weinig zonlicht kan leiden tot zwakke planten, een slechte bloei en lage opbrengsten.
![]() |
zwakke courgette plant |
Te weinig ruimte
- Courgetteplanten hebben veel ruimte nodig om zich goed te ontwikkelen. Te dicht bij elkaar geplante courgettes kunnen concurreren om licht, water en voedingsstoffen, wat kan leiden tot een verminderde opbrengst. Bovendien is schimmmel een gevaar als de planten te dicht op elkaar staan.
Temperatuurproblemen
- Te koud: Courgettes houden niet van kou en zullen niet goed groeien bij temperaturen onder de 15°C of 59°F.
- Te heet: Bij extreme hitte kunnen bloemen verwelken of uitvallen, en de plant kan minder vrucht dragen.
Verlies van vruchten
- Courgettes kunnen er goed uitzien als ze beginnen te groeien, maar soms vallen ze van de plant af voordat ze volgroeid zijn. Dit kan komen door onvoldoende bestuiving of te veel stress, zoals een te droge bodem of slechte weersomstandigheden.
Te vroeg oogsten
- Courgettes moeten op het juiste moment worden geoogst. Als ze te klein worden geoogst, kunnen ze minder smaak hebben. Als ze te groot worden, kunnen ze taai en bitter worden.
Voedingstekort
- Courgettes hebben een rijke, goed doorlatende grond nodig met voldoende voedingsstoffen. Een gebrek aan stikstof kan leiden tot een slechte groei van de plant, terwijl een gebrek aan kalium of fosfor de vruchtontwikkeling kan belemmeren.
Door goed te zorgen voor de planten, te zorgen voor voldoende licht, water en ruimte, en plagen en ziekten in de gaten te houden, kun je veel van deze problemen voorkomen. Het is ook nuttig om de grond goed voor te bereiden en te zorgen voor een gezonde bodem. Als je jaarlijks de groenten veldjes aanvult met compost, heeft de plant al heel wat voeding om een heel goeie start te maken.
Ik hou jaarlijks rekening met bovenstaande punten en tot nog toe heb ik jaarlijks een groot overschot aan courgettes gekweekt. Hopelijk lukt dit ook voor jou. Succes met het kweken van groenten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten