Pagina's

vrijdag 8 maart 2024

erwten zaaien, erwten kweken, Pisum sativum zaaien, verzorging en volledige informatie

erwten
erwten in een mandje

Officiële naam: Pisum sativum

Nederlandse naam: Erwt

Origine: Midden- en Oost-Azië, maar nu wereldwijd gekweekt

Standplaats:         Erwten gedijen goed in koelere klimaten en groeien het beste bij temperaturen tussen 10-25°C.

  • Licht: Erwtenplanten hebben veel zonlicht nodig, bij voorkeur minimaal 6-8 uur per dag. In de schaduw zal er minder geoogst kunnen worden.
  • Temperatuur: Erwten groeien het beste bij gematigde temperaturen. Ze kunnen tolerant zijn tegen vorst, wat ze geschikt maakt voor vroege voorjaars- en late herfstteelten. Persoonlijk begin ik mijn erwten kweek begin maart.Tot nu toe heb ik nog niet in het najaar gekweekt, maar het is natuurlijk nog een mogelijkheid.

Luchtvochtigheid:         Erwten geven de voorkeur aan gematigde luchtvochtigheid, maar ze zijn relatief flexibel wat betreft vochtigheidsniveaus.

Grond:         Goed doorlatende grond is cruciaal voor het kweken van erwten. In mijn met kleigrond gevulde tuin, maak ik gebruik van een redelijke hoeveelheid compost om de grond wat te verbeteren. Erwten gedijen in een neutrale tot lichtzure grond.

  • Hoeveel: Plant erwten op ongeveer 5-8 cm afstand in rijen met 45-60 cm tussenruimte. Hou ook rekening met de hoogte van de planten. 

  • Verpotten: Erwten worden doorgaans direct in de volle grond gezaaid en worden niet verpot. Let wel op met knaagdieren en duiven. Knaagdieren kunnen de erwten onder de grond vinden. Duiven daarentegen maken het zich gemakkelijk en wachten tot de plantjes boven de grond komen.

Water geven:

    Houd de grond gelijkmatig vochtig, vooral tijdens droge periodes.

  • Wanneer: Regelmatig water geven is essentieel tijdens het groeiseizoen, maar vooral tijdens de bloei en peulvorming.
  • Hoe: Geef water bij voorkeur aan de basis van de plant om de bladeren droog te houden en schimmelziekten te voorkomen.

Voortplanting:

        Erwtenplanten worden gezaaid. Dit kunnen zelfgekweekte of gekochte zaden zijn.

  • Hoe:  Je kan direct zaaien in de grond, meestal in het vroege voorjaar. Het is ook mogelijk om voor te zaaien maar wees wel voorzichtig met de wortels want de plant kan door stress stoppen met groeien.
  • Wanneer: Zaai erwten in de vroege lente, zodra de grond bewerkbaar is. Vanaf begin maart is in onze streek aan te raden.

Potentiële bloei:         Erwtenplanten bloeien met witte of paarse bloemen voordat de peulen zich ontwikkelen.

  • Wat: De oogst omvat de eetbare erwten en de peulen. Sommige kwekers eten ook de jonge scheuten maar dat is een ietwat andere manier van zaaien en gebeurt meestal niet buitenshuis.
  • Wanneer: Oogst erwten wanneer de peulen volgroeid zijn maar nog niet uitgedroogd. Tenzij je peulen wilt eten.
  • Wat ermee aanvangen: Geniet van de verse erwten in maaltijden, of vries ze in voor latere consumptie. Natuurlijk, zoals hierboven vermeld, kunt u ook erwten kweken om de peulen te eten. Dan is het oogsten volledig volgens uw eigen keuze.

Bemesten:

        Gebruik een evenwichtige meststof bij het planten en overweeg stikstofrijke bemesting tijdens de groeiperiode. Weerom, ikzelf maak gebruik van onkruid gier die ik zelf maak. Ik voeg 1/10 liter toe zodat ze wekelijks een groeischeut krijgen.

  • Wanneer: Bemest bij het planten en herhaal indien nodig tijdens het seizoen. Zoals reeds vermeld, wekelijks met onkruid gier bemesten, lukt voor mij het best.
  • Hoeveel: Volg de instructies op de meststoffenverpakking.
  • Welke bemesting: Een algemene, uitgebalanceerde meststof met extra aandacht voor stikstof.

Knippen of snoeien: Erwtenplanten hebben over het algemeen geen snoei nodig. Het oogsten van de peulen is voldoende.

  • Wanneer: Oogst de peulen zodra ze volgroeid zijn om de planten aan te moedigen door te gaan met de productie. Wilt u de erwten houden als zaad dan kunt u ze beter laten groeien tot ze drogen.
  • Hoe: Oogst voorzichtig om de plant niet te beschadigen.
  • Waarom: Het regelmatig oogsten van peulen bevordert de continue productie van de plant.
Aanvullende gegevens:
        Erwtenplanten bestaan tegenwoordig in verschillende grootten. Het is mogelijk om korte, half lange of lange planten te zaaien. Het is natuurlijk de bedoeling dat de planten ondersteuning krijgen zodat ze naar hun maximale grootte kunnen groeien.
Hou ook rekening met de schaduw die de grote planten zullen veroorzaken. Zorg dat erwten planten zo ver mogelijk achteraan staan volgens de richting van de zon.

Problemen:         Mogelijke problemen zijn schimmelziekten, plagen zoals bladluizen en slechte opbrengst bij onvoldoende bestuiving.

Probleem en oplossing: Bestrijd ziektes en plagen met biologische bestrijdingsmiddelen. Zorg voor een gezonde bijenpopulatie om voor voldoende bestuiving te zorgen. Zorg voor voldoende luchtcirculatie om schimmelproblemen te verminderen.

Voorzorgsmaatregel:         Overweeg het gebruik van natuurlijke mulch om onkruid onder controle te houden en de bodemvochtigheid te behouden. Karton met een laagje compost is natuurlijk ook handig, zorg wel dat het karton niet kan wegwaaien.

        Rotatie van gewassen kan helpen bij het voorkomen van ziekten in de bodem. Ik moet wel zeggen dat er de laatste jaren meer en meer informatie komt in verband met rotatie van gewassen. Rotatie van gewassen zou in kleinere tuinen niet echt nodig zijn of toch niet zo vaak. En als u de grond niet om spit haalt u nog meer voordeel uit uw groenten tuintje.

  • Bedankt voor het lezen. Hebt u vragen, laat me gerust iets weten via een comment of contacteer me.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

koriander zaaien, koriander kweken, het kweken van Coriandrum sativum, verzorging en volledige informatie

Ik ben persoonlijk niet zo gek op koriander maar ik hou van vissen. En bepaalde vissen zijn op bepaalde momenten verzot op de smaak van kori...